Aynı Gün ve Ücretsiz Kargo

Bilgi Deposu

Dijital belge imzalamada yeni nesil deneyim için Arkİmza en iyi seçim!

e-İmza PIN Kodu Nasıl Belirlenir?

e-İmza taklit edilemezlik özelliği ile yasal belge imzalama işlemlerinde son derece güvenli bir alan yaratıyor. Teknolojiyi taklit edilemez ve güvenli yapan yönlerinden biri yalnızca PIN kodu kullanılarak imza atmaya olanak tanıyor olması. e-İmza tokenı kullanıcının eline geçtiğinde kişi kimlik bilgilerini kullanarak aktivasyon işlemi, daha sonra da e-İmza PIN belirleme işlemi yapıyor. Kodu kimseyle paylaşmadığı sürece de elektronik imzanın başka biri tarafından kullanılma ihtimali ortadan kalkıyor.  

Peki, güvenlik için kritik bir öneme sahip olan e-İmza PIN kodu öğrenme, belirleme, değiştirme gibi işlemler nasıl yapılıyor?  

Elektronik İmza PIN Kodu Ne İçin Kullanılıyor?

PIN kodu aslında mobil sim kartlardan tanıdığımız bir teknoloji. PIN (Personal Identification Number), kısaca kişiye özel, rakam kombinasyonlarından oluşan bir parola olarak tanımlanabilir. Yalnızca kişi ya da gruba özel olması; güvenli işlem yapmak için bu kodu bir anahtar haline getiriyor.  

Cep telefonlarını açmak için kullanılan SIM PIN kodu, banka ve kredi kartlarının 4 haneli pos şifreleri ya da elektronik kapılardaki giriş şifreleri PIN kodlarının birkaç versiyonu. Hepsinde görüldüğü üzere kodun işlevi “PIN bilmeyen” kişi ya da kişilerin işlem yapmasının önüne geçmek.  

e-İmza PIN kodu oluşturma işlemi de tam olarak bu nedenle gerçekleştiriliyor. Yasal imza yerine geçen e-İmzanın kötü niyetle ya da sahtecilik ve dolandırıcılık amacıyla kullanılmasının önüne geçmek için aktivasyonun ardından yapılan ilk iş e-İmza PIN kodu belirleme işlemi yapmak oluyor.  

e-İmza PIN Kodu Nasıl Alınır?

e-İmza PIN kodu oluşturma işlemi için ilk olarak imzanızın aktivasyonunu gerçekleştirmeniz gerekiyor. Geleneksel e-İmza süreçlerinde bu aktivasyon için ıslak belge göndermeniz, saatlerce müşteri hizmetlerini beklemeniz gerekebilir.  

Ardından tokenınız elinize geçtiğinde e-İmza PIN kodunuz pek de güvenli olmayan bir biçimde size zarf içinde gönderilebilir. Bunun başka bir yolu olmalı diyorsanız soruyu başka bir şekilde soralım: Arkİmza e-İmza PIN kodu nasıl alınır?  

Arkİmza PIN Kodu Oluşturma İşlemi Nasıl Yapılır?

Arkİmza geleneksel e-İmza PIN belirleme işlemlerine yeni bir soluk getirerek süreci tamamen dijital olarak gerçekleştiriyor. İlk olarak mobil cihazda uygulama üzerinden ya da e-Devlet yöntemi ile e-İmza aktivasyonu yapılıyor. (Konuyla ilgili detaylar için aktivasyon videolarımıza göz atabilirsiniz.)  Aktivasyonun ardından yine tamamen dijital bir yöntemle PIN belirleme işlemi yapılabiliyor. Adımlar şu şekilde:  

  • Arkİmza tokenınızın bilgisayara takılı olduğundan emin olun.
  • Bilgisayarınızdaki Arkİmza uygulamasına gidin.
  • Takılı tokenınızı okuyan uygulama, sizi doğrudan PIN belirleme sayfasına yönlendirecek.
  • PIN kodunuzu girin ve ikinci kez girerek doğrulayın.
  • Sertifika bilgilerinin görüntülendiği ekran geldiğinde PIN kodu başarıyla belirlemiş olacaksınız.

e-İmza Şifre Değiştirme İşlemi Yapmak Mümkün mü?

Arkİmza kullanıyorsanız elektronik imzanızın PIN; yani cihaza özel şifresini de yine masaüstü uygulama üzerinden kolayca değiştirebilirsiniz. Bunun için de adımlar şu şekilde:

  • Arkİmza tokenınızın bilgisayara takılı olduğundan emin olun.
  • Arkİmza uygulaması ikonuna tıklayın, “Arkİmza İşlemleri” sayfasına gidin.
  • Uygulama ekranının sağ üst köşesindeki “PIN değiştir” butonuna tıklayın.
  • Eski ve yeni şifrelerinizi yazın.
  • PIN kodunuzu bir tıkla değiştirmiş olacaksınız.

e-İmza PIN bloke kaldırma işlemi için de “Arkİmza İşlemleri” sayfasını kullanabileceğiniz hatırlatalım. Konuyla ilgili detayları öğrenmek için “Eyvah! e-İmza Bloke Kaldırma İşlemini Nasıl Yapacağım?” başlıklı yazımıza da hızlıca göz atabilirsiniz.

Siz de en pratik ve en dijital e-İmza kullanım deneyimini keşfetmek için Arkİmza’yı tercih edin. e-İmza Fiyat Sayfası’nı inceleyin. Hemen Arkİmza satın almak için tıklayın.

Diğer Blog Yazılarımız

Kısa Zamanda Hızlı e-İmza Satın Alma Rehberi

Oldukça basit görünen e-İmza satın al ve imzala süreçleri aslında geleneksel süreçlerde biraz daha fazlasını içeriyor.

Yazının Devamı