Aynı Gün ve Ücretsiz Kargo

Bilgi Deposu

Dijital belge imzalamada yeni nesil deneyim için Arkİmza en iyi seçim!

Eyvah! e-İmza Bloke Kaldırma İşlemini Nasıl Yapacağım?

e-İmza güvenliğini sağlamak için yaygın uygulama yalnızca kişinin bileceği bir PIN kodunun kullanılması. Kullanıcı belgeyi imzalarken ya da elektronik imzasını herhangi bir kimlik doğrulama işleminde kullanırken şahsi parolasını girip işlemini tamamlıyor.  

e-İmza PIN kodu ise imzanın aktivasyonu sırasında yine kullanıcının kendisi tarafından belirleniyor. Kodun belirlenmesinin ardından kullanıcı istediği süre boyunca aynı PIN ile işlem yapabiliyor. Ancak kodun unutulması ya da 3 kez yanlış girilmesi halinde e-İmza bloke süreci başlıyor. Yanlış girilen PIN nedeniyle e-İmza güvenlik için kilitleniyor ve kullanıcıdan e-İmza bloke kaldırma işlemi yapması isteniyor.  

Bu yazımızda “e-İmza bloke nasıl kaldırılır?” sorusunu ele alıyoruz. Gelin, kolay yoldan e-imza Pin bloke sürecinin nasıl yönetileceğine bir göz atalım?  

e-İmza PIN Kodu Nasıl Alınır?

Elektronik imzanın güvenlik kilidi PIN kodu sertifikanın onaylanmasının hemen ardından oluşturulabiliyor. Geleneksel e-İmza dağıtımında (Yani işlemin fiziksel olarak yürütülmek zorunda olduğu durumda) elektronik imza sağlayıcısı kullanıcıya geçici bir kod gönderiyor ya da müşteri temsilcisine bağlanarak PIN oluşturması isteniyor.  

Arkİmza ise e-İmza PIN oluşturma sürecini de diğer tüm süreçler gibi tamamen dijital olarak yapma fırsatı sunuyor. Arkİmza aktivasyon ve PIN oluşturma adımları şu şekilde sıralanıyor:

  • e-İmza sertifika aktivasyonu için Arkİmza uygulaması telefon ve bilgisayara yüklenir.
  • Masaüstü uygulama üzerinden verilen karekod telefondaki uygulamadan okutulur.
  • Kimlik kartı ve yüz doğrulama ile dijital kimlik tespiti gerçekleştirilir.
  • Görüntülü görüşme yoluyla müşteri temsilcisiyle iletişime geçilir.
  • Görüşmenin tamamlanmasının ardından gelen SMS yönlendirmesiyle masaüstü uygulaması üzerinden PIN kodu belirleme işlemi yapılır.

Görüldüğü üzere Arkİmza PIN belirleme işlemi son derece kısa ve kolay!

e-İmza PIN Neden Bloke Olur?

Elektronik imza yüksek güvenlikli bir teknoloji. Değiştirilemez, inkâr edilemez oluşunun yanı sıra kişiye özel güvenlik önlemleri ile kullanılıyor olması da bu noktada büyük bir artı oluşturuyor. Bahsedilen bu güvenlik önlemi ise PIN kullanımı. GSM operatörleri ve banka kartları için de kullanılan PIN uygulaması e-İmzanın yabancıların eline geçmesi halinde  

e-İmza, her imzalama işlemi için sertifikaya ait bir kod istiyor. Yalnızca kullanıcının kendisinin bilmesi gereken kodun girilmesiyle işlem saniyeler içinde tamamlanıyor. Ancak çoklu hatalı giriş durumlarında e-İmza PIN bloke tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. 3 defa hatalı girişin ardından e-İmza kendiliğinden kilitleniyor ve PIN bloke kaldırma işlemi tamamlanana kadar kullanıma kapanıyor.  

e-İmza PIN Bloke Kaldırma Nasıl Yapılır?

Hatalı giriş ile bloke olan PIN kodunu yeniden aktifleştirmek için e-İmza müşteri hizmetleri ile iletişime geçmek gerekebiliyor. Arkİmza’da ise bu geleneksel çözümün yerini yine çok daha kolay ve hızlı bir çözüm alıyor. Arkİmza e-İmza bloke kaldırma süreci masaüstü uygulamasından birkaç dakika içinde tamamlanabiliyor.  

Bloke kaldırma işlem adımlarını şu şekilde sıralayabiliriz:  

  • e-İmza sertifikası bilgisayarınıza takılı iken Arkİmza masaüstü uygulamasına sağ tıklayın.
  • “Arkİmza işlemleri” butonuna tıklayın.
  • Karşınıza çıkan pencereden “İleri”ye tıklayın.
  • Uygulama ekranının sağ kısmında görünen “PIN Bloke Kaldırma” sekmesine gelin.
  • Gelen SMS kodu girdikten sonra e-İmza bloke kaldırma işlemini tamamlayın.

Kısacası Arkİmza’da müşteri hizmetlerine bağlanmak için hiç uğraşmadan, beklemeden, zaman kaybetmeden tek bir SMS ile e-İmza’nızın PIN blokesini kaldırabilirsiniz.  

Siz de tümüyle dijital, tümüyle pratik e-İmza deneyimiyle şimdi tanışmak için hemen e-İmza satın alma sayfasını ziyaret edin. e-İmza ile ilgili bilgilendirici içerikler Arkİmza Blog sayfasını incelemeyi de unutmayın!

Diğer Blog Yazılarımız

Kısa Zamanda Hızlı e-İmza Satın Alma Rehberi

Oldukça basit görünen e-İmza satın al ve imzala süreçleri aslında geleneksel süreçlerde biraz daha fazlasını içeriyor.

Yazının Devamı