Aynı Gün ve Ücretsiz Kargo

Bilgi Deposu

Dijital belge imzalamada yeni nesil deneyim için Arkİmza en iyi seçim!

e-İmza Nedir?
e-İmza Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

e-İmza Nedir?

e-İmza dijital ortamlarda farklı belge türlerinin imzalanmasını sağlayan benzersiz kodlardan oluşan, bir dijital güvenlik aracıdır. PDF, Word, Excel, XML, Autocad belgelerinin imzalama işlemleri e-İmza ile yapılabilir. Çözüm, 2000’li yılların başından itibaren etkin olarak kullanılmaya başlanmıştır. Zamanla elektronik imza son dönem dijital dönüşümünün en önemli unsurlarından biri haline gelmiştir.

Bu yazımızda “e-İmza nedir?” sorusunu yanıtlıyor ve konuyla ilgili bilmeniz gereken her şeyi sizin için bir araya getiriyoruz. Gelin, elektronik imza nasıl kullanılır, e-İmza faydaları nelerdir, gibi tüm soruların yanıtlarını birlikte bulalım!  

Islak İmza ile Elektronik İmza Aynı mı?

Islak imza ve dijital imza, yasalar önünde eşdeğer geçerliliğe sahiptir.  5070 Sayılı e-İmza Kanunu’nun belirttiği üzere her iki imza ile imzalanan belge de yasal olarak kullanılabilir. Elektronik tarafta yalnızca ritüel gerektiren işlemler gerçekleştirilemez. Örneğin tapu devri ve nikah gibi işlemlerde e-İmza kullanılamaz.  

Bu tür işlemler haricinde e-İmza sözleşmeler, raporlar, dekontlar, reçeteler, şirket içi yazışmalar, tedarik zinciri dokümanları, sigorta belgeleri ve diğer tüm resmi imzalama süreçlerinden kullanılabilir.  

e-İmza İmza Nasıl Kullanılır?

Oluşturulan e-İmza sertifika çeşitleri e-İmza altyapılarında kullanılabilir. Bu altyapılar kurumların kendi uygulamaları için özelleştirebileceği altyapılar olabileceği gibi bulutta bireysel kullanıma açık hazır ürünler halinde de kullanıcılara sunulabilir. Word’e, PDF’e imza atma olanağı sunan elektronik imza kullanım biçimi ile kullanıcılara büyük kolaylık sağlar.  

Bu noktada elektronik imza sertifikasının elektronik imza altyapısı ile uyumlu olması yeterlidir. Altyapılar üzerinden sertifika, değiştirilemez biçimde imzalama işlemini gerçekleştirir. İnkâr edilemezlik özelliğini artırmak ve belgenin imzalanma tarihini tescillemek için imzaya zaman damgası eklemek de mümkündür.  

e-İmza Nereden Alınır? ESHS nedir?

Türkiye’de yasal sınırları Elektronik imza 5070 Sayılı Kanun ile belirlenmiş e-İmza, BTK’nın yetkilendirdiği “Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı (ESHS)”lar tarafından birey ve kurumların huzuruna sunulur. İlk olarak TÜBİTAK tarafından kurulan KamuSM e-İmza dağıtıcısı olmuştur. 2024 itibarıyla Türkiye 8 adet ESHS bulunmaktadır. BTK’nın ESHS listesine buradan ulaşabilirsiniz.  

ESHS olma yetkisine sahip kurum ve kuruluşlar gerekli güvenlik altyapılarının oluşturulmasının ardından sıkı bir denetime girer. Denetim sonucunda güvenlik aşamalarını ve tüm isterleri tamamlayan firma, nitelikli e-İmza sertifikası üretmeye ve dağıtmaya yetkili hale gelir.  

Kimler e-İmza Alabilir? 

Dijital ortamda belge imzalayan doktor, mali müşavir, muhasebeci, eczacı, avukat gibi meslek grubu mensuplar elektronik imza alabilir. E-İmza alımı bireysel düzeyde olduğu gibi toplu olarak kurumsal düzeyde de yapılabilir. Kısacası “Kimler e-İmza alabilir?” sorusunun yanıtı oldukça geniş bir grubu ifade eder. e-İmza, tüm meslek gruplarının kolayca erişim sağlayabileceği güncel ve pratik bir teknolojidir.

Nasıl Elektronik İmza Alınır?

e-İmza Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı’ların merkezleri, bayileri ve web sayfaları üzerinden alınabilir. Türkiye’de mevcutta bulunan sertifika sağlayıcıların büyük bir kısmı internet üzerinden e-İmza alma imkanı sunar. Bununla beraber ıslak imza ile eşdeğer geçerliliğe sahiplik, e-İmza alımında kimlik doğrulama ve güvenlik kontrollerinin önemini artırmaktadır. Kişiye özel e-İmza sertifikasının üretilmesi için e-İmza’nın teslim edileceği kişinin eksiksiz ve yanlışsız biçimde kimlik tespitinin yapılması sağlanır.  

Geleneksel yöntemlerle imza satın alma sürecinde ıslak imzalı belge teslimi ile kimlik doğrulama ve alışveriş yapılır. Bu noktada e-İmza atmak için ilk olarak ıslak imzalı belge teslimi istenmesi ironik bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.  

Türkiye’nin 8. ESHS’si Arkİmza ise ıslak imzalı belge teslimi sürecini ortadan kaldırmıştır. Teknolojinin ruhuna uygun olarak tamamen dijital yoldan e-İmza satın almak ve sertifikayı aktive etmek Arkİmza ile mümkün hale gelmiştir. Arkİmza satın alma süreci ile ilgili ayrıntılı bilgiye linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.  

e-İmza İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

e-İmza başvuru işlemleri için bireysel olarak fotoğraflı yasal kimlik kartı, pasaport ya da ehliyetler kullanılabilir. Bireysel başvurularda e-İmza için gerekli evraklar kişinin özlük bilgilerini içeren ve yasal olarak kanıtlayan kimlik belgeleri olarak ifade edilebilir.

2024 e-imza Ücreti Ne Kadar?

e-İmza başvuru işlemleri için bireysel olarak fotoğraflı yasal kimlik kartı, pasaport ya da ehliyetler kullanılae-İmza fiyatı ile de tüm kullanıcıların erişimine açık bir teknolojidir. 1 yıllık, 2 yıllık ve 3 yıllık olarak satışa sunulan e-İmza sertifikalarının fiyatları da kullanım sürelerine göre değişiklik göstermektedir. 2024 yılı için ayrıntılı fiyatları e-İmza fiyat sayfamızdan inceleyebilirsiniz.bilir. Bireysel başvurularda e-İmza için gerekli evraklar kişinin özlük bilgilerini içeren ve yasal olarak kanıtlayan kimlik belgeleri olarak ifade edilebilir.

Nasıl e-İmza Atılır?

e-İmza atma işlemi için mobil, dizüstü ve masaüstü cihazlar kullanılabilir. AKİS, Palma, JAVA gibi yazılım altyapıları kullanılarak e-İmza atma işlemi için gerekli altyapılar oluşturulabilir. Sunulan geliştirilebilir API’ların yanında uygulamalarda elektronik imza atmak için entegrasyonu kolay hazır e-İmza servislerinin de kullanılması mümkündür.

  • Dijitalde belge imzalamak aslında oldukça kolay bir işlemdir. Adımları şu şekilde sıralayabiliriz
  • Yasal sertifikanızı USB bağlantısı ile dizüstü ya da masaüstü bilgisayarınıza takın.  
  • Kullandığınız servis ya da uygulamaya bağlı olarak imzalama özelliklerini (İmza türü, geçerlilik süresi, zaman damgası özelliği vb.) belirleyin.  

  • Belgenin imzalanacağı uygulamaya giriş yapın.  
  • İmzala butonuna tıklayın. PIN bilginizi girin.  
  • Belgeniz imzalanmış olacak.  

e-İmzanın Faydaları Nelerdir

Dijital ortamda neredeyse tüm belge türlerinin resmi olarak imzalanmasını sağlayan elektronik imza kullanıcılara geniş faydalar sunar. e-İmza faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Fiziksel belgelerin imzalanması ve gönderilmesi için harcanan zamanı ortadan kaldırır.
  • Posta, kurye ve diğer lojistik maliyetlerini azaltır.
  • Kâğıt kullanımını azaltarak çevreye olan etkiyi minimize eder.
  • Herhangi bir yerden, herhangi bir cihazdan belgelere erişim ve imzalama imkânı sağlar.
  • İmza, kimlik doğrulama ve şifreleme teknolojileri sayesinde yüksek düzeyde güvenlik sunar.
  • Anında imzalama ve onay süreçleri, iş akışlarını hızlandırır.
  • Elektronik belgelerin düzenli bir şekilde saklanması ve kolayca arşivlenmesi.
  • Otomatik işlemler sayesinde insan hatası olasılığı azalır.

Elektronik İmza Sertifikasında Neden Arkİmza’yı Tercih Etmelisiniz?

Size e-İmza ile ilgili detaylı bir rehber sunduk. Şimdi gelin, biraz da Arkİmza’nın diğer e-İmzalardan farklarını keşfedelim:

İstediğiniz Yerde, İstediğiniz Anda Arkİmza Sahibi Olabilirsiniz

Arkİmza’yı internet alışverişi yapabileceğiniz tüm cihazları kullanarak birkaç tıkla satın alabilirsiniz. Sayfalarca form doldurmanıza gerek olmadan, müşteri hizmetleri ile boğuşmanıza gerek kalmadan Arkİmza sahibi olabilirsiniz.

Oldukça Kısa Bir Süre İçinde Arkİmza Sertifikanızı Temin Edebilirsiniz

Arkİmza’da verilen siparişler aynı gün* içinde kargoya verilir. Mümkün olan en kısa sürede e-İmzanın kullanıcıya ulaşması sağlanır. Üstelik bu aşamada sizden herhangi bir ıslak imzalı belge talep edilmez. Sıradan bir internet alışverişi gibi e-İmza satın alma işlemini tamamlayabilirsiniz.

Arkİmza Kullanmaya Başlamak İçin Günlerce Beklemeniz Gerekmez

Arkİmza tokenınız elinize ulaştıysa imza atmaya başlamak için 24 ya da 48 saat gibi süreler beklemenize gerek kalmaz. İmzanızı aktive etmek için müşteri hizmetleri kovalama zorunluluğu bulunmaz. Yalnızca telefon ve bilgisayarınıza Arkİmza uygulamasını indirmeniz ve kimlik doğrulama işlemini tamamlamanı yeterlidir.  

Kimlik kartı doğrulama, yüz doğrulama, ve güvenli görüntülü görüşmenin ardından uygulama üzerinden PIN kodunuzu oluşturarak hızlıca belge imzalama aşamasına geçebilirsiniz.  

Tüm Altyapılarda Arkİmza’yı Sorunsuz Kullanabilirsiniz

Arkİmza, 2015 yılından bu yana kamu ve özel sektörde elektronik imza altyapıları ile hizmet veren ArkSigner’a ait bir markadır. ArkSigner e-İmza altyapıları tüm Türkiye’de yaygın olarak kullanılır. Benzer teknolojiler ile üretilen Arkİmza da ArkSigner deneyimine dayalı olarak tüm altyapılarda sorunsuz çalışmak üzere geliştirilmiştir.

Arkİmza Kullanarak Yerli Üretime Destek Verebilirsiniz

Arkİmza’nın tüm yazılım ve donanım tasarımları ArkSigner mühendisleri tarafından hayata geçirilmiştir. Tamamen yerli ve geri dönüştürülebilir malzemelerden yine Türkiye topraklarında üretilen bu teknolojiyi tercih ederek ülkemizin katma değerine ortak olabilirsiniz.  

Siz de Arkİmza satın almak için hemen tıklayın!  Elektronik imza ve diğer tüm dijital güvenlik sorularınız için bize buradan ulaşabilirsiniz.  

*Gün içinde saat 14.00’a kadar verilen tüm siparişler aynı gün içinde kargoya verilmektedir.  

Diğer Blog Yazılarımız

Kısa Zamanda Hızlı e-İmza Satın Alma Rehberi

Oldukça basit görünen e-İmza satın al ve imzala süreçleri aslında geleneksel süreçlerde biraz daha fazlasını içeriyor.

Yazının Devamı