Aynı Gün Ücretsiz Kargo

Bilgi Deposu

Dijital belge imzalamada yeni nesil deneyim için Arkİmza en iyi seçim!

e-Devlet Üzerinden e-İmza Alabilir miyim?

2008 yılında erişime açılan e-Devlet kapısı, vatandaşlara pek çok konuda hizmet sunuyor. Sosyal güvenlik, adli işlemler, vergi işlemleri gibi farklı alanlarda e-Devlet sistemini kolayca kullanmak mümkün. Tamamen kişisel veriler ile erişim sağlanan sistemde e-İmza işlemleri de yapılabiliyor.  

e-Devlet e-İmza uygulaması kapsamında kimlik doğrulama ve aktivasyon işlemlerinin tamamlanmasında kullanılabiliyor. Tüm Türkiye vatandaşlarının erişebildiği bir altyapı olması nedeniyle e-Devlet elektronik imza konusunda oldukça işlevsel bir rol oynuyor.  

Peki, e-Devlet’ten e-İmza alınır mı? e-Devlet e-İmza uygulaması nasıl çalışıyor? Bu yazımızda elektronik imza e-Devlet işlemlerini tüm yönleriyle inceliyoruz.  

e-Devlet e-İmza’nın Hangi Aşamalarında Kullanılır?

Tüm Türkiye vatandaşları e-Devlet kapısını geniş bir alanda kullanıyor. İş başvuru dokümanlarında, ikametgâh işlemlerinde, vergi ödemeleri ya da adli kayıtlara erişimde e-Devlet üzerinden işlemleri kolayca tamamlamak mümkün. e-İmza ile ilgili işlemler de e-Devlet kapısından yürütülebiliyor. Hatta pek çok kişinin kafasında “e-Devlet’ten e-İmza alınır mı?” sorusu bile bulunuyor. Konuyu açıklığa kavuşturmak için gelin, e-İmza e-Devlet dahilinde hangi aşamalarda kullanılabilir, sıralayalım:

1. e-İmza e-Devlet’te kimlik doğrulama yöntemi olarak kullanılabiliyor

Kişi e-Devlet giriş sayfasına girdikten sonra mevcut e-İmza sertifikasının PIN’ini girerek sisteme ve tüm uygulamalara kolayca erişim sağlayabiliyor.

2. e-İmza sertifika bilgileri, e-Devlet üzerinden görüntülenebiliyor

“Nitelikli Elektronik Sertifika Sorgulama” başlığı altında farklı ESHS’lerden edinilen e-İmza sertifikaları ile ilgili bilgiler, e-Devlet ekranlarında görüntülenebiliyor. Böylece e-İmza takibi mümkün hale geliyor.

3. e-İmzalı rapor ve belgelerin sorgulama ve doğrulamaları e-Devlet’te yapılabiliyor

Kamu kurumlarında kişi adına düzenlenen çeşitli e-İmzalı belgelerin sorguları da yine e-Devlet kapısı üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

4. e-Devlet ile e-İmza sertifika aktivasyonu yapılabiliyor

ESHS’lerden satın alınan e-İmza sertifikalarının kullanılabilir hale gelmesi için e-Devlet kapısı kullanılabiliyor. Bu işlem çoğu kullanıcının erişim sağlayabildiği ve devlet güvencesi altına alınmış bir sistem üzerinden yapıldığı için e-İmza kullanıcılarının büyük bir kısmı tarafından tercih ediliyor.

e-Devlet Kapısı Üzerinden Elektronik İmza Almak Mümkün mü?

e-Devlet üzerinden doğrudan elektronik imza başvurusu ya da satın alımı yapmak mümkün değil. Elektronik imza sertifikalarını almak için mutlaka Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından yetkilendirilmiş Elektronik Servis Hizmet Sağlayıcı (ESHS) firmaların kullanılması gerekiyor.

Sertifika ESHS’den temin edildikten sonra -eğer sağlayıcı altyapısı oluşturulmuşsa- e-Devlet üzerinden aktivasyon işlemi gerçekleştirilebiliyor. Arkİmza e-İmza satın alma işlemi için linke tıklayabilirsiniz.

e-İmza Aktivasyonu e-Devlet Üzerinden Nasıl Yapılır?

Elektronik imzanın kullanılabilir hale getirilmesi için yapılan aktivasyon işlemi e-Devlet kapısı üzerinden yapılabiliyor. e-İmza aktivasyonu için aşağıdaki adımları takip etmek gerekiyor:

  • Aktivasyon seçeneklerinden e-Devlet ile aktivasyon’a tıklayın
  • İletişim bilgilerinizi doldurun ve telefonunuza gönderilen kod ile doğrulama adımını tamamlayın
  • e-Devlet web sitesine girerek kendi hesabınıza giriş yapın
  • Arama butonuna “e-Kayıt” yazarak “e-Kayıt Onay İşlemleri (BTK)”ni seçin
  • Karşınıza gelen listelerde “Güvenli e-İmza” ve sertifika sağlayıcınızın adını seçin
  • Bilgilerinizin doğruluğu onaylamanızın ardından sertifika aktivasyon işleminiz tamamlanmış olacak

e-Devlet üzerinden Arkİmza aktivasyon işlemi yapmak için gerekli ayrıntıları e-Devlet Kapısı Üzerinden Aktivasyon videosunu izleyerek öğrenebilirsiniz.

e-Devlet ile e-İmza Aktivasyonu Yapmanın Faydaları Nelerdir?

e-Devlet ile e-İmza uygulaması yapmanın öne çıkan faydası, yüksek güvenlik ve pratiklik. Bilindiği üzere elektronik imza, kişinin pek çok kritik kişisel verisini içeriyor. Aktivasyon işlemini e-Devlet üzerinden yapmak ise bu kritik verilerin devlet korumalı bir sistemde işlendiği güvencesini yaratıyor.  

Ek olarak tüm vatandaşların telefon ve bilgisayarları üzerinden erişim sağlayabildiği yaygın bir uygulama olması nedeniyle e-Devlet aktivasyonu e-İmza’yı kolay erişilebilir hale getiriyor. Özellikle teknoloji okur-yazarlığı belirli bir seviyede olan kullanıcılar için e-Devlet kullanımı oldukça pratik bir alan yaratıyor.  

e-İmza’ya hemen erişmek için ufak bir ipucu:

Pratik e-İmza için Arkİmza web sitesini ziyaret edin. Kolay başvuru ve aktivasyon işlemleri ile ilgili bilgi almak için hemen iletişime geçin!  

Diğer Blog Yazılarımız

Kısa Zamanda Hızlı e-İmza Satın Alma Rehberi

Oldukça basit görünen e-İmza satın al ve imzala süreçleri aslında geleneksel süreçlerde biraz daha fazlasını içeriyor.

Yazının Devamı