Aynı Gün ve Ücretsiz Kargo

Bilgi Deposu

Dijital belge imzalamada yeni nesil deneyim için Arkİmza en iyi seçim!

2023’te e-İmza
Dünyasında Neler Yaşandı?

2023 yılı elektronik imza teknolojisinin gelişimini hızla sürdürdüğü, kullanıcıların yeni uygulama ve araçlarla tanıştığı bir yıl oldu. Hem Türkiye hem dünyada konu ile ilgili pek çok yeni ürün piyasaya sürüldü.

Onlarca farklı etkinlik düzenlenerek e-İmza teknolojilerinin gelişimi ile ilgili görüşmeler yapıldı. Milyonlarca yeni kullanıcı e-İmza kullanmaya başladı ve hatta konu ile ilgili çeşitli yasal düzenlemeler de yapıldı.  

Tüm dünyanın 2004 yılında resmi olarak tanıştığı elektronik imza, bugün iş süreçlerinin vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Devlet kurumları, özel teşebbüsler, işletmeler, holdingler ve bireysel kullanıcılar günümüzde büyük çoğunlukla e-İmzayı tercih ediyor.  

Taklit ve inkâr edilemeyen, zaman damgası ile ispatlanabilirlik özelliğine sahip e-İmza aynı zamanda farklı çeşitleriyle de kullanıcılara kolaylık sağlıyor. Tokenlar, mobil operatörler, kimlik kartı okuyucular ve sunucu bazlı e-İmza çeşitleri farklı dijital platformlarda kullanılıyor.  

Yaklaşık 20 yıldır devam eden bu serüven tüm süreçlerde dijitalleşmenin de temel taşlarından biri haline gelmiş durumda. Resmi olarak dijital belge yönetimi gerçekleştirmek için farklı dijital belgeler üzerinde elektronik imzalar kullanılıyor. Ayrıca bankacılık işlemleri, dijital para transferi ve ödemeler için de uzaktan işlem güvenliği teknolojik dijital imzalama araçları ile sağlanıyor.  

e-İmza Kullanımı Ne Kadar Tasarruf Sağladı?

e-İmza kullanmanın bireyler ve kuruluşlara en büyük faydası hem zaman hem maliyetlerden tasarruf sağlamak. Peki, elektronik imza kullananlar ne kadar tasarruf ediyor. Gelin, hızlıca rakamlara bir bakalım!

  • e-İmza uygulamalarına geçiş yapan işletmeler, malzeme, idari, gönderim ve abonelik maliyetleri göz önünde bulundurularak %55 ile %78.62 arasında tasarruf sağlıyor.
  • Bu dönüşüm, işlem sürelerinde %80'e varan bir hızlanma ve hata oranlarında %80 azalma sağlıyor. Ayrıca, e-imza çözümleri, işletmelerin verimliliğini %85 oranında artırıyor.
  • Finans kurumlarında e-imza, tarama hatalarını %92 oranında azaltıyor ve dosya kaybını %66 oranında önleyebiliyor.
  • Elektronik imza kullanan işletmeler, yatırım getirisini (ROI) genellikle bir yıl içinde %81 oranında, bazı durumlarda ise üç ay içinde %25 oranında elde ediyor.
  • Kağıtsız işlemlere geçiş yapan işletmeler, işlem hatalarını %90 oranında azaltıyor.
  • Ayrıca, iki faktörlü kimlik doğrulama yöntemi, e-imza güvenliğini artırmak için küresel olarak %45 oranında kuruluşlar tarafından kullanılıyor.
  • Müşteriler, elektronik olarak imzalanan belgeleri %40 daha hızlı inceleyip imzalıyorlar.
  • İşletmeler, e-imzaların hukuki ve güvenlik açısından iş operasyonlarındaki önemini %81 oranında kabul ediyor.

Türkiye’de Elektronik İmza Kullanımı Nasıl Değişti?

2023 yılının ikinci çeyreğinde, elektronik imza sayısında %3,1 ve mobil imza sayısında %1,8 oranında bir artış yaşandı. Bu artış, dijitalleşme sürecinin hız kazandığını ve teknolojik adaptasyonun arttığını gösteriyor.  

Elektronik ve mobil imzaların kullanımındaki bu artış, iş dünyasında ve kamu hizmetlerinde verimliliği ve erişilebilirliği artırmış durumda.

Elektronik ve mobil imzaların yaygınlaşması, aynı zamanda siber güvenlik ve veri koruma konularında da yeni zorlukları beraberinde getiriyor. Bu nedenle, hizmet sağlayıcılar ve kullanıcılar, güvenlik önlemlerini sürekli güncellemeli ve veri koruma standartlarına uygun hareket etmeli. Güvenli bir dijital ortamın sağlanması, bu teknolojilerin başarısı için kritik öneme sahip.

Elektronik İmza Sektöründe ArkSigner 2023’te Neler Yaptı?

2015 yılında elektronik imza altyapıları ile sektöre adım adan ArkSigner kimlik doğrulama ve uzaktan müşteri edinimi çözümleri ile alanını genişletmişti. PDF’e imza atma, sözleşme imzalama ve belge akışı çözümleri ile ön plana çıkıyor ve çokça tercih ediliyordu.  

Yaklaşık 8 yılda Türkiye’nin önemli bankaları, özel şirket ve devlet kurumları ile çalışma fırsatı bulan firmamız sektörün nabzını yakından tutuyordu. Haziran ayında BTK denetimlerinden tam not ile gelen ArkSigner altyapıların yanı sıra sertifika, e-Mühür ve zaman damgası da üretmeye başladı.  

Konuyla ilgili “ArkSigner’ın e-İmza Markası Arkİmza ile İlgili Bilmeniz Gerekenler” yazımızı da inceleyebilirsiniz.  

2023 yılında ArkSigner’ın bir diğer atılımı ise uzaktan yılın son çeyreğinde yayınlanan BDDK mevzuatı ile tanıştığımız uzaktan işlem güvenliği teknolojileri oldu. Kimlik doğrulama ve müşteri edinimi süreçlerini tamamen dijitale taşıyan bu yeni teknoloji ile ödeme kuruluşları, dijital para platformları ve bankalar yalnızca mobil cihazlar ile müşteri kazanabilecek.  

İlgili çözümümüz ile ilgili tüm ayrıntıları ise Uzaktan İşlem Güvenliği sayfamızda bulabilirsiniz.  

Dijital güvenlik çözümleri ile ilgili en doğru ve güncel bilgiler için ArkSigner blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.  

Diğer Blog Yazılarımız

e-İmza Nedir?
e-İmza Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Gelin, elektronik imza nasıl kullanılır, e-İmza faydaları nelerdir, gibi tüm soruların yanıtlarını birlikte bulalım!

Yazının Devamı